lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pitkäperjantain ateria

Vietämme pääsiäistä kahdestaan kotona, mutta se ei vaikuta millään tapaa ruokaan tai juomaan liittyviin satsauksiin.
On oikeastaan aivan ihana suunnitella koko  ateria meille kahdelle, valmistaa se ja päälle päätteeksi nauttia onnistuneesta lopputuloksesta.

Alkuruokana oli vihreää parsaa, parmankinkkua ja hollandaise-kastiketta. Sisko korkkasi parsakauden jo viikko sitten, mutta minulla sesongin avaus venyi pääsiäiseen asti. Kevään ensimmäiset parsat ovat niin makoisia, ettei niitä voi vastustaa.
Jonkin aika sitten Maikkarin aamu-tv:ssä Pekka Terävä valmisti vihreää parsaa ja totesi, että sitä ei tarvitse edes  keittää, vaan pelkkä pannulla kypsentäminen riittää. Minä kyllä kiehautin parsatankoja parisen minuuttia ja sillä selvä. Kaveriksi lautaselle parmankinkkua ja aimo loraus pussi-Hollandaisea voihin valmistettuna.

Alkuruoan kanssa nautimme Anna Codorníu -cavaa, jota sitäkin suositeltiin edellä mainitussa aamutv-ohjelmassa. Parsa vaatii hapokkaan ja runsaan hedelmäisen viinin , johon tarkoitukseen kyseinen cava on loistava valinta.

Pitkäperjantai-päivällisen pääruokana oli härän sisäfilepihvi, juurespataa ja punaviinikastiketta (sekin pussista!).
Lähistön K-Supermarketissa on hyvä liha- ja kalatiski, jota tulee hyödynnettyä kiusallisen vähän. Naapurin S-ryhmän kaupasta saa myös lihaa ja kalaa palvelutiskistä, mutta ote ei ole niin ammattimainen kuin tässä keskolaisessa kaupassa.

Paistoin pihvejä pari minuuttia per puoli, lisäsin paistetulle pinnalle suolaa ja mustapippuria ja käärin lihat folioon. Sen jälkeen ne pääsivät juurespadan kaveriksi uuniin siksi kunnes pata olisi valmista.

Juurespataan viipaloin bataattia, porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja sipulia. Juuresten lisäksi silppusin pataan tuoretta timjamia ja persiljaa. Haudutusaineeksi tuli 4 dl kasvislientä. 200-asteisessa uunissa noin tunti.
Juurespadasta ei tule tällä reseptillä kiinteää massaa, koska siitä puuttuu perunan tärkkelys, mutta eipä se meillä menoa haitannut. Makukin oli mainio.


Pääsiäisen kunniaksi jälkiruokana oli mämmiä sokerilla ja kuohukermalla. On se hyvää.

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Icy roast elikkä routapaisti

Kuulin kuinka työkaverini hehkutti valmistaneensa hirvenlihasta sellaista herkkua, että pois alta oksat ja männynkävyt.
Ohje kuulosti minusta aika oudolle, mutta pyysin sen kuitenkin ellei se olisi sukusalaisuus. Ei ollut.
Työkaveri oli antanut sille nimen "Murea paisti".

Laitoin aamulla noin 1½ kiloa painavan JÄISEN (=suoraan pakastimesta) poronpaistin uuniin, joka oli lämmitetty 85-asteiseksi. Katsoin vielä poloisen lihakimpaleen perään ja ajattelin, että niinköhän sinusta tulee kuvaillun kaltainen herkku. Lihakimpale saa olla uunissa (85C) noin 12 tuntia.

Minä ehdin unohtaa koko paistin kiireisen päivän aikana töissä, joten kotimatkalla iski paniikki. Josko siellä onkin koko pelastuslaitos paikalla tai  ainakin, kun avaan oven minua tervehtii sankka palaneen käry. Mutta mitä vielä. Kun avasin asunnon oven, mistään ei voinut arvata, että uunissa olisi paisti.

Seuraavaksi keitin mausteliemen, so. suolaliemi. 1½ litraa vettä, 3 rkl sokeria, nippanappa 2 dl karkeaa merisuolaa ja tuoreita timjaminoksia (tai vaihtoehtoisesti n 90 g vihreää pestoa). Liemi sai jäädä jäähtymään toviksi.
Otin lihan pois uunista noin 11½ tunnin paikkeilla ja siirsin suolaliemeen, jossa se sai muhia 5-6 tuntia. Sen jälkeen liha  nostettiin pois liemestä, kuivattiin, käärittiin folioon, pantiin muovipussiin ja kahdeksi (2) vuorokaudeksi jääkaappiin.

Kiirastorstai-iltana leikkasin poronpaistista viipaleen --- ja olin mennyttä miestä. Kerrassaan loistavaa.
Tein meille iltapalaksi Herkkusuun salaattia (salaattia, paprikaa, aurinkokuivattua tomaattia, mandariinilohkoja, jäisiä karpaloita, katkarapuja, leipäjuustokuutioita ja icy roast-viipaleita), johon sai lisätä mielensä mukaisesti oliiviöljyä ja mustapippuria myllystä.

Minä ristin tämän paistin icy roastiksi, mutta ystäväni Airi oli nokkela ja sanoi, että routapaistihan tuo on. Osuva nimi!

Vinkkaan sen verran, että käyttämäni suolan määrä (1,4 kiloa lihaa ja noin 2 dl karkeaa suolaa) oli siinä ja siinä, ettei ollut liikaa. Jos päätät käyttää liemessä pestoa, mieti hetki suolan määrää, koska pestossa itsessään on suolaa. Liian suolainen liha ei ole enää hyvää.

Suolaliemi
Paistettu liha suolaliemessä

Paistettu liha foliokääreessä ja muovipussissa


Routapaistin viipaleita

Herkkusuun salaatti