sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Helppo ja herkullinen lohipiirakka

Ikkunanpesupäivänä oli hieman kiireinen aikataulu, joten oli pakko keksiä joku helppo suolainen kahvileipä urakoitsijalle. 
Tämän helpompaa ei piirakan teko voi olla. Suhtauduin tietenkin epäillen valmistaikinaan, mutta tällä kertaa pelkoni osoittautui täydellisen turhaksi.


Myllyn Paras piirakkataikina suolaiseen leivontaan -paketin takapuolella on lohipiirakan ohje, jota minä tuunasin parsalla.

Taputtele sulanut taikina piirakkavuokaan. Minä tykkäsin paistaa piirakan pyöreässä vuoassa, koska parsoista sai siihen kivan kuvion.
Lisää taikinan päälle viipaloitu kylmäsavulohi. Minä käytin 200 g Jokisen eväät - kylmäsavulohta, joka oli pakattu Virossa! Siitä huolimatta ostin ja olen vielä hengissä.
Seuraavaksi voit ripotella juustoraasteen (1,5 dl) lohen päälle. Varsinaisen kuorrutteen valmistat kahdesta kananmunasta, purkillisesta ranskankermaa (ohjeessa sanotaan muuta, mutta turhaahan se jämä jäisi seisomaan jääkaappiin!) ja 100 grammasta tuorejuustoa. Minä käytin Valion paprika-chili tuorejuustoa. 
Lopuksi taiteilet päälle paprikasiivuja ja parsaa niinkuin minä tein.
Pakkauksen ohjeessa käsketään tehdä lohiruusukkeita päälle, mutta katin kontit.


Lopputulos oli kaunis ja todella herkullinen. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.


keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä

Miehen toukokuinen kahvakuulakisamatka suuntautui Keski-Suomeen. Minä olin luvannut lähteä kuskiksi, että urheilija saa valmistautua henkisesti koitokseensa eikä tarvitse lisätä kierroksia liikenteessä. Sen verran minulla oli ketunhäntä kainalossa, että ehdotin hotelliyöpymistä paluumatkalla Jyväskylässä ja illallista kaupungin parhaaksi sanotussa ravintolassa. Kiinni veti.

Majoituimme ketjuhotellissa, mutta illallisen nautimme ravintola Pöllöwaarissa, os. Yliopistonkatu 23 Jyväskylä, jonka yhteydessä toimii myös boutique-hotelli Yöpuu. Tai no, kumpi toimii kummankin yhteydessä, jääköön itse kenenkin päätettäväksi. Yksityisessä omistuksessa on koko homma joka tapauksessa.
Ravintola Pöllöwaari on saanut paljon mainetta ja kunniaa, niin herkullisesta ruuasta, laadukkaasta viinivalikoimasta kuin huomaavaisesta palvelustaankin.

Pöydässä oli katteena aiheeseen sopiva lautanen!

Huikea ruokakokemus alkoi makunystyröitä herättelevällä sametinpehmeällä parsavaahdolla, jonka kyljessä oli pieni sipulisiivu ja jotakin crumblea. Muistiinpanot alkoivat vasta tämän jälkeen!
Kuva ei tee oikeutta astian koolle, mutta sopiva viekotteluannos tämä oli.

Varsinaiseen ruokailu-urakkaan pääsimme käsiksi kauniisti asetellun annoksen kautta: parsahyydykettä ja -vaahtoa, kevätkasviksia sekä pistaasilastua. Maiskis.

Leipääkin oli tarjolla, tottakai. Vaaleampi juureen tehty hiivaleipä oli miun maun mukaista. Otin jokaisella tarjoilukierroksella palasen. Tumma kaveri ei ollut niinkään makoista.

Makumatka jatkui. Tomaattihyytelöä, piparjuuricrumblea ja jättiläiskatkarapuja. Annoskoko sopiva, ei liian pieni piiperrys eikä mahdottoman suurikaan. Makumaailma oli tässäkin kohdillaan.

Sitten tulikin jo evästä lautasellinen. Ravintola Pöllöwaari käyttää kunnianhimoisten ravintoloiden tapaan parhaansa mukaan paikallisten tuottajien tuotteita. Niinpä tässäkin annoksessa härkäcarpaccio oli lähitienoolla kasvaneesta lehmästä kotoisin. Kaverina sillä oli parmesanlastua ja kasviksia. Oo-la-laa.

Kuvia katsellessa tulee varmasti tunne, että ruokaahan on tungettu eteen liukuhihnalta. Se ei pidä paikkaansa. Pöllöwaarin palvelussa oli hyvin hillitty tahti. Kertaakaan ei tarvinnut pyöritellä peukaloitaan, että missähän se eväs viipyy, muttei tullut myöskään tunnetta, että eihän tässä ole ehtinyt niellä edellistäkään. Kuvien kellonajoista voi päätellä ajallista rytmiä.

Punajuurisorbet, piparjuuricrumblea ja basilikaa.

Makujen hienostunut sinfonia jatkuu. Pinaatti-ricottaravioli, vuohenjuustovaahtoa, siitakesientä ja sherry-timjamikastiketta. Tässä vaiheessa iltaa olimme jo hurmioituneita. 

Seuraavaksi keittiöstä kannettiin meriäyriäiskeittoa, kuningasrapukakkua ja kuohuviinivaahtoa. Rapukakun nimeä piti jälkeenpäin tutkailla tarkemmin, koska "salassa" tehdyt nopeat muistiinpanot on kirjoitettu erittäin epäselvästi. Tuskinpa tarjoilija olisi muistiinpanoistani kiusaantunut, mutta minä itse olin hieman vaivaantunut ja siksi raapustin ruuat salaa vihkooni, kun tarjoilijan silmä vältti.
Oi, tämä keitto vei kieleni mennessään.

Pääruokana oli vasikkaa, sherrycremeä ja valkosipuliperunoita. 

Menuuseen kuului kaksi jälkiruokaa ja niistä ensimmäisen kanssa minulle kävi vanhanaikaisesti. Lapoin jugurttimoussen, mustikkasorbetin ja mansikat naamaan ja otin kuvan liki nuollusta lautasesta. Hyvää se oli. 

Toisen jälkiruuan kohdalla muistiinpanot ontuvat. Ravintolan menussa on jälkiruoka nimeltään "Sitruuna ja salmiakki", jota tämä on. Reilu pyyhkäisy salmiakkijädeä, sitruunajätskiä päällä plus papaijaa.

Luotimme ravintolan sommelierin viinivalintoihin. Yllätykseksemme jokaiselle ruualle tarjottiin oma viini toisin kuin vaikkapa Spisissa muutama viikko aiemmin. Kaadot olivat runsaita, mutteivät missään tapauksessa liiallisia.
Viinipaketissa oli monta itävaltalaista viiniä, samoin joku Loiren laaksosta ja taisipa joukossa olla viiniä Saksasta ja Espanjastakin. Tällä kertaa en painanut viinien nimiä ja muita taustoja erityisesti merkille.
Pari viineistä jäi mieleen sen takia, että ne vaativat ehdottomasti ruokaa kaverikseen. Sellaisenaan niitä olisi ollut karvasta niellä. 
Esimerkiksi oranssinvärinen, kyllä todellakin oranssinvärinen valkoviini, sisilialainen Porta del Vento suorastaan huusi ruokaa.


Illallinen oli herkullinen. Menu koostui vaihtelevista makuelämyksistä, joita viinivalinnat korostivat. Ravintola Pöllöwaarin henkilökunnan palvelualttius oli erinomaista tasoa ja ravintolan ilmapiiri hillitty, voisi kuvailla jopa konservatiiviseksi. Haittaakse?

Ex tempore -ratkaisu yöpyä ja illastaa Jyväskylässä oli liki napakymppi (10-). Mies antoi 9,5 ja minä täyden kympin. Suosittelemme!

                              

sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Ravintola Spis, vuoden 2015 ravintola

Suomen Gastronominen Seura valitsi vuoden 2015 ravintolaksi Helsingissä Kasarminkadulla sijaitsevan ravintola Spisin.
Heti kohta valinnan julkistamisen jälkeen varasin meille pöydän Spisiin miehen syntymäpäiväillalliseksi. Arvuuttelimme, että mikähän ravintola on aiemmin ollut osoitteessa Kasarminkatu 26. Ehdotuksissa vilahteli Olo ja Hariton ja ties mitä, mutta paikan päällä totesimme, että meillä ei ollut minkäänlaista käsitystä edeltäjästä ja oliko sellaista koskaan ollutkaan. No, ei sen väliä.

Ravintola Spis on pieni, vain 18-paikkainen intiimi ravintola. Intiimi sillä tavalla, että pöytien välistä sopii kulkemaan vain hyvin hoikkakinttuinen henkilö. Myös kovin pöyheä vaatetus saattaa pyyhkäistä naapurin naaman puhtaaksi tai ainakin kastikkeet lautaselta. Ravintolasalin reunustalla on tila, jossa henkilökunta häärii (ei baaritiski) ja sen takana keittiö, josta ei onneksi työntynyt käryt kammariin. 
Vessa on myös ruokailutilan nurkassa, joten kovaääniset tööttäykset saattavat kantautua lähimpänä istuvien korviin.
Ravintolan sisustus on hyvin pelkistetty. Maalatut pöydät, kotoisia puutuoleja ja seinäkin taisi olla trendikkäästi " remontin jäljiltä". Aterimet saivat minut hihkaisemaan: sorsakoskelaisia!


Kuriositeettina kerrottakoon jo tässä vaiheessa, että Maikkarin aamu-TV:stä tuttu Jesse Kamras illasti samana iltana Spisissä. Kertomisen arvoisen tästä tekee se, että hän oli daameineen myös viime vuonna ruokailemassa yhtä aikaa kanssamme silloisessa vuoden ravintolassa (ravintola Ask).

Pöytävarauksemme alkoi klo 20.30, koska pitkän menun (6 ruokalajia) voi valita vain perjantai- tai lauantai-iltaisin em. kellonlyömänä alkavassa kattauksessa.
Harmillista sinänsä, ettemme saaneet nähtäväksi kirjoitettua menuta, joten reilu viikko tapahtuman jälkeen en voi enää muistaa tarkasti kaikkien piperrysten sisältöjä. Jotkut niistä jäivät lähtemättömästi mieleen. Valitettavasti.

Alkuun tuli tietenkin terveisiä keittiöstä, joista ainakin tämä ensimmäinen pallero jää mysteeriksi. Jotakin friteerattuna ja aiolia kyytipoikana.
Kuvia katsellessa tulee tunne, että keittiö on lähettänyt melkeinpä useammat terveiset kuin mitä menussa oli ruokalajeja. Tässä lautasella perunaa, punajuurta, raitajuurta ja joku mallashässäkkä. Makuna mukana aiolipursotus. Tämä oli hyvää.
Asetin kameran kellon Suomen kesäaikaan vasta ravintolassa, joten vasta seuraavan sopan kuvassa on autenttinen aika. 
Perunakeittoa ja päällä friteerattua perunankuorta. Kuva valehtelee. Tarjoiluastia vaikuttaa isolle, mutta vaikutelma on väärä. Minä ristin annoksen "perunakeittoa sillipurkin kannesta".
Talon leipä oli hyvää. Tarjolla oli myös saaristolaisleivän tyyppistä leipää, mutta sillä kohtaa kamera ei käynyt. Suu kävi.
Nyt alkaa varsinainen menu. Kahdessa seuraavassa otoksessa esiintyvien ruokien täydellisistä koostumuksista meillä kummallakaan ei ole tyhjentävää muistikuvaa. Ensimmäisestä muistan, että siinä on briossia (ei siis kalapuikko!) ja olisiko fenkolia, mutta mitä tuolla alla luuraa. En muista.
Alemman kuvan moussemainen ruoka on ... No, on siinä ainakin kantarellia.

Vuoden ravintola - valinnan yhteydessä lehtijutuissa on korostettu sitä, kuinka Spis käyttää rohkeasti kotimaisia vihanneksia ja juureksia ja loihtii niistä mitä ihmeellisimpiä kokonaisuuksia. 
Porkkanaa ainakin kolmella tavalla. Tämäkin oli hyvää, vaikka kasvisruokaa onkin.
Kampasimpukkaa ja palsternakkaa. Pakko tunnustaa, mutta kampasimpukka oli kova kuin mikä. Epäilin jo hetken aikaa, että oliko se ruskea palsternakkaa ja vaalea köntsä kampaa, mutta kyllä se oli toisinpäin. 
Jokaisen ruokalajin jälkeen en antanut kehuja. Tämän kohdalla pidin mölyt tiiviisti mahassa.
Illan mieleen- tai kieleenpainuvin makukokemus. Douglas-kuusen neulasista tehty suunraikastaja!!! Minulla maistui kuusi suussa vielä kotonakin. Olisivat tehneet vaikka joulukuusesta mieluummin.
Menuuseen kuului myös viinipaketti, yhteensä 38 cl erilaisia viinejä. Valkkaria, punkkua ja yllätys yllätys, myös sherryä. Mielenkiintoinen veto, jonka sopivuudesta ruokaan voi olla montaa mieltä. Ja nämä lasit. Trendikkäitä jalattomia viinilaseja, mutta pienikourainen joutunee ryystämään juomansa kaksin käsin.
Illan paras annos: ylikypsää naudan etuselkää. Bueno. Kunnon annoskin kaiken lisäksi.
Sitten tupsahti lumipallo pöytään! Pallon funktio ei aukene enää jälkeen päin. Laskelmieni mukaan pallo ei kuulu menun annoksiin, vaan taitaa olla taas terkkuja kokilta.
Varsinainen jälkiruoka tulee tässä. Pähkinäistä ja siirappista. Hyvä päätös...
... paitsi, että vielä tuli omatekoisia makeisia isolla Lego-palikalla.
Jossakin vuoden ravintolan arvioinnissa sanottiin, että valinta on muuttunut vuosi vuodelta haastavammaksi, joka kuulemma kertoo siitä, että Suomessa tehdään hartiavoimin työtä ulkoisista paineista huolimatta paremman ravintolaelämyksen varmistamiseksi. 
Näin varmasti on, mutta tavallisen ravintolakuluttajan kannalta liiallinen hifistely ja kikkailu pakottaa pahimmillaan menemään kotiin snägärin kautta.

Ravintola Spis saa meiltä kahdeksan (8). Perusteluna kasille se, että mielestämme ruokien makumaailma oli kuin vuoristorata. Välillä mentiin taivaissa, välillä kuusenhako suussa kohti pimeyttä.

Reikämunkkeja vapuksi

Tarjoan aina silloin tällöin lähimmille työkavereilleni jotakin kahvileipää. Se voi olla tuhattaiturisiskoni loihtima hulppea täytekakku tai muu taidonnäyte tai sitten minun omilla pikkukätösilläni aikaansaatu kakku --- tai kuten nyt vapun kunniaksi: munkkeja. Joskus olen mennyt siitä, mistä aita on matalin ja käynyt ostamassa Arnolds'ilta donitsit.
Munkkien leipominen on jännittävämpää kuin tavallisen pullan leipominen. Taikina on tietenkin sama, tosin minä laitoin munkkitaikinaan kaksi kananmunaa yhden sijaan ja jauhojakin käytin vähemmän kuin normaalissa korvapuustitaikinassa.
Munkkitaikina on hyvä jättää löysähköksi, jolloin munkeista tulee ilmavia. Tosin löysän taikinan käsittely vaatii lehmän hermoja.

Jännitystä elämään luo paistovaihe. Minä paistan munkkini kookosrasvassa ja juuri rasvankeittämisellä pelotellaan kunniallisia kansalaisia. "Pitää olla varovainen, paistoastian kansi on oltava käden ulottuvilla eikä veden kanssa saa läträtä."
Minä laitoin kookosrasvan sulamaan siinä vaiheessa, kun aloitin pyöritellä munkkeja nousemaan. Annoin lämmön olla koko ajan samana. Kun munkkitaikina oli palloina, testasin rasvan kuumuutta parilla taikinakokkareella. Se toimi. Pikkupallukat nousivat pintaan ja saivat oikean värin! Ei muuta kuin hommiin.

Minun munkkini saavat reiän niin, että työnnän oikean etusormen taikinapallukan läpi ja molempien etusormien avulla pyöräytän reikää suuremmaksi. Ja sitten pataan.
Minulla on käytössäni äidin "lahjoittama" ikivanha kattila, jossa ei ole toista korvaa. Käytän sitä vain munkinpaistoon ja edellisen kerran se on ollut tositoimissa yli 10 vuotta sitten.

Kun munkit ovat saaneet molemmin puolin mielestäni kauniin värin, nostan ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Ja lopuksi kunnon sokerihunnutus erikoishienolla sokerilla.

                               5 dl maitoa
                               50 g hiivaa
                               2 tl suolaa
                               1,5 dl sokeria
                               1 rkl kaardemummaa
                               2 kananmunaa
                               n. 12 dl vehnäjauhoja
                               1 dl sulatettua voita

                               Paistamiseen 2 pakettia kookosrasvaa.
                               Sokeroimiseen erikoishienoa sokeria