sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Amerikkalainen suklaajuustokakku



Etsin netistä ohjetta suklaamoussekakkuun ja päädyin kokeilemaan Valion ohjeella amerikkalaista suklaajuustokakkua. En tehnyt ollenkaan huonoa päätöstä, koska tämä luomus oli suussasulavaa, kielen mukanaan vievää ja herkullista.
Vietimme hiihtojoukkueemme eli Team Läskikasan pikkujoulua, jonka aterialla kakku oli jälkiruokana. Melkein koko kakku katosi viisihenkisen seurueen kiduksiin, vaikka ähky vaivasi alku- ja pääruuan jälkeen.

Näistä tarpeista sinäkin väännät lumoavan moussekakun:

175 g Domino Minttu-keksejä
50 g voita

Sulata voi. Murskaa keksit. Yhdistä ne keskenään ja painele massa leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

4 liivatelehteä
200 g tummaa suklaata (taloussuklaata)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Valio suosittelee ohjeessaan Violaa)
1 1/4 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
tilkka kuumaa kahvia
3 dl kuohukermaa

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita se tuorejuuston kanssa. Lisää seokseen sokerit. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan kahvitilkkaan. Kaada liivate ohuena nauhana täytemassaan. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma varovasti sekaan. Kaada täyte vuokaan, ja anna kakun hyytyä vähintään 2-3 tuntia, mielellään yön yli. Koristele miten haluat. Minä koristelin ananaskirsikoilla.

Nam nam nam.

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Lemon posset



Lemon posset on perinteinen brittiläinen sitruunavanukas, joka on maailman helpoin tehdä ja maistuu taivaalliselle. Tottakai makuasiat on makuasioita, mutta siitä huolimatta uskallan kehua tätä herkkua.
Olin lukevinani jostakin, että kyseessä on alunperin ollut flunssajuoma, jossa on siinä tapauksessa käytetty alkoholia. Jälkiruokaresepteissä ei alkoholia viljellä.

Neljään (4) jälkiruokaan tarvitset
4 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 dl sitruunamehua

Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Keittele kolmisin minuuttia niin, että keitos poreilee. Siirrä pois liedeltä ja lisää seokseen sitruunamehu. Maistele onko makunystyröittesi mukaista. Lisää tarvittaessa sokeria. Jaa vanukas neljään lasiin tai muuhun tarjoiluastiaan, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin vähintään kolmeksi (3) tunniksi, mielellään saavat olla yön ylikin hyytymässä.

Halutessasi voit koristella lemon possetit marjoilla tai suklaalastuilla, mutta menee kyllä ilmankin.

Vaivaton valmistaa, huippuhyvää herkutella.

maanantai 2. marraskuuta 2015

Sitruunainen perunajauhokakku

Pengoin ruoka- ja leivontareseptejäni ja löysin kätköistä monta mielenkiintoista, hieman retrohenkistä kuivakakkuohjetta.
Ensimmäiseksi päätin kokeilla perunajauhokakkua. Minulla on sellainen mielikuva, etä olen joskus 80-luvulla leiponut tätä kakkua ilman sitruunaa, mutta tällä kertaa käteen osui maustetun kakun ohje.

Olen leiponut kuivakakkuja tosi harvakseltaan. Tiikerikakku taitaa olla ainoa, jota olen tehnyt viimeisten 20 vuoden aikana aina silloin tällöin. Kuiva- tai kahvikakuista tulee hieman kuivahko mielikuva, mutta tämä kakku pyyhkäisi kaikki sellaiset mielikuvat huitsin nevadaan.

200 g voita
2 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
3 munaa
1 tl sitruunankuoriraastetta
0,5 dl sitruunamehua
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Voi, sokeri ja perunajauhot vaahdotetaan keskenään. Kananmunat lisätään seokseen yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Sen jälkeen sitruunankuoriraaste ja puristettu sitruunamehu taikinaan sekä keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri.

Paistetaan 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Kakun voi koristella tomusokerilla, joka ei ole välttämättömyys. Kelpaa ilmankin, etenkin jos tulee ulkoisesti kaunis kakku.

Tosi mehevä leivonnainen.